26.4.13

One day we're gonna go to Cannes...


To Φεστιβάλ των Καννών είναι η κάτι σαν την κινηματογραφική εκδοχή του Coachella. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, με το που ανακοινώνεται το line-up, οι απανταχού σινεφίλ φτάνουμε σε έναν μικρό οργασμό και υποσχόμαστε στους εαυτούς μας ότι κάποια στιγμή θα είμαστε και εμείς ανάμεσα σε αυτούς που θα στήνονται στις ουρές για τις κινηματογραφικές προβολές στη γαλλική ριβιέρα. Βέβαια εν τέλει καταλήγουμε να ξεροσταλιάζουμε διαβάζοντας online αφιερώματα από αυτούς που τελικά κατάφεραν να πάνε ενώ τσακίζουμε το δεύτερο οικογενειακό Nirvana cookies. Αυτό βέβαια δεν μας σταματάει από το να κάνουμε Top 10 με τις ταινίες που πάση θυσία θα βλέπαμε αν βρισκόμασταν τελικά εκεί.


1) The Great Gatsby, του Baz Lyhrmann

Περιμένω να δω το καινούργιο υπερθέαμα του Baz Luhrmann εδώ και πάνω από ένα χρόνο και ενώ ο ίδιος μοιάζει να το έχει καθυστερήσει όσο περισσότερο μπορεί, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το "Great Gatsby" βγαίνει στις αίθουσες. Και μάλιστα μόλις μία μέρα μετά την πρεμιέρα της στις Κάννες. Τα τρέιλερ-ηδονή καθώς και η φανταστική tracklist του soundtrack της ταινίας ανεβάζουν τις προσδοκίες στα ύψη, αν και οι αναμνήσεις του Australia τις κατεβάζουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Ντάξει, στις Κάννες θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον η προβολή, διάσημοι, φλας, κόκκινα χαλιά, υστερίες. Αλλά και στο Odeon καλά θα είναι.



2) Bling Ring, της Sofia Coppolla

Ετούτο εδώ αποτελεί το δεύτερο meant-to-be-guilty-pleasure της χρονιάς, παρέα με το Spring Breakers. Ακόμα και αν η ταινία βρίσκεται τελικά στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα, (πράγμα που ίσως συνεπάγεται ότι δεν βλέπεται - ή μπορεί απλά να είναι πολύ pop για το Διεθνές Διαγωνιστικό) το όλο trashy teen angst του θέματος "έφηβοι ληστεύουν σπίτια διασήμων" είναι ιδιαίτερα τραβηχτικό από μόνο τους. Στα plus οι Azealia Banks και οι Sleigh Bells των trailers που προμηνύουν ένα γαμιστερό sountrack και  οι cameo εμφανίσεις των Paris Hilton και Kirsten Dunst που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν και άλλα θύματα της περιβόητης ομάδας (α ναι, πρόκειται για αληθινή ιστορία!), όπως η Megan Fox, η Lindsay Lohan και ο Orlando Bloom, θα εμφανιστούν στο φιλμ. Btw, το Bling Ring είναι η απόδειξη ότι η Emma Watson ήρθε για να μείνει.


3) Le Passe, του Asghar Farhadi

Ο Asghar Farhadi, δύο μόλις χρόνια μετά τον σχεδόν αριστουργηματικό "A Separation" επιστρέφει με ένα ακόμη οικογενειακό δράμα με πρωταγωνιστές την Berenice Bejo του "The Artist" και τον Tahir Rahim του "Un Prophete". Με έπεισε από το πρώτο τρέιλερ, πριν καν κυκλοφορήσει με τους υπότιτλους.


4) Fruitvale Station, του Ryan Coogler

O πρωτοεμφανιζόμενος Coogler αφηγείται την τελευταία μέρα ζωής του Oscar Grant, του 22χρονου άντρα που δολοφονήθηκε την πρωτοχρονιά του 2009 από δύο αστυνομικούς στο Σαν Φρανσίσκο, κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο και το Βραβείο Κοινού στο Sundance, εξασφαλίζει διανομή από την Weinstein Company και θεωρείται ήδη μία από τις movies-to-watch για τα επόμενα Όσκαρ. Και έχει και δύο βραβευμένους ηθοποιούς στο τιμόνι (την Octavia Spencer σε πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Forest Whitaker στη θέση του παραγωγού). 


5) Only God Forgives, του Nicolas Winding Refn

Υπάρχουν πέντε λόγοι για να θες να δει διακαώς το νέο πόνημα του Refn (εκτός από το νικητήριο δίδυμο Refn-Gosling των #blogoscars2012) που λειτουργούν και ως εγγυήσεις πως η ταινία θα είναι ένα από τα highlights της χρονιάς.

Exhibit A: η σαπισμένη στο ξύλο μούρη του Ryan Gosling στην πρώτη αφίσα
Εxhibit B: η στιλιζαρισμένη βία
Exhibit C: always judge a movie by its neon poster
Exhibit D: η Kristin Scott Thomas
Exhibit E:  τα χρώματα

Η προβολή στις Κάννες θα είχε διπλό ενδιαφέρον για ευνόητους λόγους.


6) Νebraska, του Alexander Payne

Ο Alexander Payne μοιάζει να φτιάχνει ταινίες με μοναδικό σκοπό να κερδίσει Όσκαρ, αλλά τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό οπότε ας έχει όποιες φιλοδοξίες θέλει. Το Nebraska μάλλον θα είναι από εκείνες τις καλές φορές, τύπου "Sideways", αφού έτσι κι αλλιώς μιμείται το "road trip" στυλ της μέχρι στιγμής καλύτερης ταινίας του και έχει για πρωταγωνιστή τον Will Forte, τον drag queen γκόμενο της Jenna Maroney, για πρωταγωνιστή. Ούτε τρέιλερ, ούτε πόστερ, ούτε πολλές φωτογραφίες, ούτε καν ολοκληρωμένη υπόθεση (γιος και πατέρας - Bruce Dern - ταξιδεύουν από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα και συναντούν παλιούς φίλους, συγγενής και γνωστούς στους οποίους ο πατέρας χρωστάει χρήματα), αλλά οι προσδοκίες είναι υψηλές.


7) Ain't Them Bodies Saints, του David Lowery

Ο κατά βάση μοντέρ Lowery (με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Upstream Color του Shane Carruth) κάνει το μεγάλο του άνοιγμα στην σκηνοθεσία (μέχρι στιγμής σκηνοθετούσε κατά βάση ταινίες μικρού μήκους) με ένα καστ που περιλαμβάνει τη Rooney Mara, τον Casey Affleck και τον Ben Foster, κερδίζοντας εξαιρετικές κριτικές στο Sundance όπου συνέκριναν το σινεμά του με αυτό του Mallick. Στο επίκεντρο της ιστορίας του βρίσκεται ένας απατεώνας που δραπετεύει από τη φυλακή και αναζητά την γυναίκα και την κόρη που δεν γνώρισε ποτέ του. Καλή υπόθεση P καλό καστ P (Rooney Mara <3) θετικά σχόλια P 


8) Blood Ties, του Guillaume Canet

O cap ou pas cap Guillaume Canet κάνει το πέρασμα του στο Hollywood με το ριμέικ του γαλλικού θρίλερ "Les liens du sang" (στο οποίο και πρωταγωνιστούσε), που μιλάει για δυο αδέρφια, έναν νταβατζή και έναν μπάτσο και πως ο πρώτος προσπαθεί να γίνει ο αγαπημένος γιος της οικογένειας. James Grey στο σενάριο και ένα καστ-φωτιά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Mila Kunis, Zoe Saldana, Clive Owen, Matthias Shoenaerts, Billy Crudup, Lili Taylor και φυσικά η εκλεκτή της καρδιάς του Marion Cotillard. 


9) Inside Llewyn Davis, των αδερφών Coen

Ειλικρινά, ποτέ μου δεν συμπάθησα τους αδερφούς Coen. Μάλιστα, απ' όσες ταινίες τους έχω δει την μόνη που πραγματικά θυμάμαι να μου αρέσει είναι το Fargo, όχι ότι έσκισα το βρακί μου αλλά είχε πάρα πολλά δυνατά σημεία. Βέβαια, σχεδόν μαζοχιστικά, συνεχίζω και βλέπω ότι καινούργιο βγάζουν και σίγουρα μια ταινία με πρωταγωνιστές την Carey Mulligan, τον Justin Timberlake, τον Oscar Isaac και τον Garrett Hedlund δεν θα την άφηνα να μου ξεφύγει, ακόμα και αν έχει στο επίκεντρο την φολκ μουσική σκηνή των 60s, με τη γραμμή που χωρίζει το συναρπαστικό και το ανιαρό να είναι πάρα πολύ λεπτή.


10) Τhe Ιmmigrant, του James Grey

Δεύτερη ταινία με το δίδυμο James Grey-Marion Cotillard. Από "Lowlife" έγινε "Nightingale" και από "Nightingale" έγινε "The Immigrant". Ότι όνομα και να έχει όμως, η πρωταγωνιστική τριπλέτα Marrion Cotillard - Joauin Phoenix - Jeremy Renner είναι εγγύηση για ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές αποτέλεσμα, ακόμα και αν η υπόθεση είναι τόσο στεγνά αδιάφορη (δύο αδερφές από την Πολωνία μεταναστεύουν στην Αμερική στις αρχές των 20ς, η μία αρρωσταίνει, η άλλη αναγκάζεται να γίνει πόρνη μέχρι που γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός μάγου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου