30.12.12

What are you doing New Years Eve?


Είναι αυτή η μέρα του χρόνου, όπου η κάθε πικραμένη κορασίδα ψάχνει εν αγωνιωδώς φόρεμα στην αγορά για να μην την δει η μπουζουξού με τα περσινά και την κακολογήσει, όπου το καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι περιλαμβάνει κοντά μισό χοιροστάσιο και τους συγγενείς που είτε απέφευγες από την περσινή πρωτοχρονιά ή προσπαθείς να γλύψεις ευελπιστώντας ότι θα δώσουν κάνα φράγκο μπας και μπορέσεις να κεράσεις κανά ποτό στο μωρό για να μη σε λέει και γύφτο, όπου μετράς αντίθετα την ώρα μέχρι να φτάσει η άγια στιγμή που θα αλλάξει ο χρόνος, θα σταυροφιληθείς με το σόι, θα θαυμάσετε όλοι μαζί τα wanna-be πυροτεχνήματα και θα φύγεις, ήδη μισοζαλισμένος/η (παλεύεται χωρίς αλκοόλ το οικογενειακό τραπέζι;), αναζητώντας την παρέα σου στο πλησιέστερο κωλόμπαρο ή (στην καλύτερη περίπτωση) σε φιλικό σπίτι για χόρτο και μπιρίμπα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Αυτά αν είσαι ένας κοινός θνητός. Γιατί αν παίζεις σε ταινία τότε δύο είναι τα τινά. Την πρώτη μέρα του χρόνου είτε θα ξεκινήσει η σχέση της ζωής σου είτε θα δεις τα ραδίκια ανάποδα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. 
Με αφορμή το τέλος ακόμα μιας χρονιάς, το metobear σε κάνει ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο και σου παρουσιάζει 14 κινηματογραφικές αλλαγές του χρόνου όπως τις εμπνεύστηκαν 7 σπουδαίοι και άλλοι 6 αδιάφοροι σκηνοθέτες, για να πάρεις έμπνευση μπας και δώσεις ένα διαφορετικό, πιο κινηματογραφικό χρώμα στην φετινή σου πρωτοχρονιά.



Moulin Rouge, του Baz Luhrmann
με τον Ewan MacGregor στο ρόλο του ονειροπόλου συγγραφέα Christian και την Nicole Kidman στο ρόλο της cortesan Satine

1899. Υπάρχει καλύτερο μέρος να γιορτάσεις το τέλος ενός ολόκληρου αιώνα από το θρυλικό club Moulin Rouge, στα ειδυλλιακά, μποέμ, σοκάκια της Μονμάρτης; Ο Christian  όμως, πρωταγωνιστής της εξοχόλαμπρης ταινίας του Baz Luhrmann, την ώρα που όλοι οι άλλοι γιορτάζουν, προσπαθεί να επικεντρωθεί στο γράψιμο του σπουδαίου μιούζικάλ του! Δεν είναι όμως οι εορτασμοί αυτοί που δεν τον αφήνουν να συγκεντρωθεί, αλλά η αλαβάστρινη ερωτική συνοδός (sic) Satine, που ονειρεύεται να φύγει από το Moulin Rouge και να γίνει ηθοποιός. Ο αγαπητός μας συγγραφέας, αβάσταχτα ερωτευμένος μαζί της, πάει να τη συναντήσει στο δωμάτιο/ελέφαντα της, ξεσπάνε σε τραγούδι και έπειτα φιλιούνται για πρώτη φορά κάτω από τον έναστρο ουρανό. He is going to be bad for business, I can tell!



Gold Rush, του Charles Chaplin
με τον ίδιο στον ρόλο του Αλητάκου και την Georgia Hale στον ομώνυμο ρόλο

To 1925, κάπου στο Yukon, o γνωστός Αλητάκος ερωτεύεται την Georgia, ένα μοναχικό κορίτσι που δουλεύει σε ένα σαλούν. Αυτή πάλι, μαζί με τις φίλες και τον τραμπούκο ερωμένο της, κοροϊδεύουν τον αθώο Αλήτη, ο οποίος προσκαλεί την κοριτσοπαρέα για πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Αφού λοιπόν δούλευε όλο το πρωί της παραμονής καθαρίζοντας τους δρόμους του χωριού από το χιόνι, το βράδυ ετοίμασε ένα υπέροχο δείπνο στο οποίο όμως δεν εμφανίστηκε κανείς. Στο όνειρο του Αλητάκου πάντως, που κοιμήθηκε κουρασμένος πάνω στο άδειο πιάτο του, όλα φάνταζαν τέλεια. Το πρώτο expectations-reality, σχεδόν έναν αιώνα πριν την Σάμερ. Ένα μαντήλι να σκουπίσω τα δάκρυα.



Sunset Blvd., του Billy Wilder
με τον William Holden ως Joe και την Gloria Swanson (καμία σχέση με τον Ron Swanson) ως Norma Desmond

Είναι παραμονή πρωτοχρονιάς κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 40 και ο Joe, ένας νεαρός και σφριγηλός σεναριογράφος, ανακαλύπτει ότι είναι ο μοναδικός καλεσμένος στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι στην έπαυλη της μισότρελης, gilf, πρώην σούπερ σταρ του βουβού κινηματογράφου Norma Desmond. Αυτή, είναι ξετρελαμένη μαζί του και του αγοράζει ακριβά δώρα προσπαθώντας να τον κρατήσει κοντά της. Αυτός ασφυκτιά και σηκώνεται να φύγει, αφήνοντας την παρηκμασμένη σταρ μόνη και άπονη. Έπειτα, πηγαίνει στο πάρτι ενός φίλου όπου αρχίζει να φλερτάρει με το γκομενάκι του φίλου (σκατά τα έχει κάνει το παλικάρι) μέχρι που πληροφορείται ότι η Norma επιχείρησε να αυτοκτονήσει, τρέχει πίσω στην έπαυλη και της ρίχνει ένα πήδουλο για να στανιάρει. Norma you are the ultimate manipulator. Highlight το συναρπαστικό μαραφέτι-τύπου δακτυλίδι που έχει η Norma στο δάκτυλο του αριστερού της χεριού για να στηρίζει το τσιγάρο της.



Godfather II, του Francis Ford Coppola
με τον John Cazale στο ρόλο του Fredo και τον Al Pacino στο ρόλο του Michael

Μαύρη πρωτοχρονιά έκανε ο Fredo Corleone. Σε ένα σούπερ fabulous gangsta πάρτι, παραμονή πρωτοχρονιάς 1958, ο Fredo, ενώ είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ότι δεν ήξερε τον Johnny Ola (έναν αντίπαλο μαφιόζο) κατά λάθος αποκαλύπτει στον αδερφό του, τον Michael, ότι είχαν γνωριστεί στην Αβάνα. Ο Michael ψυλλιάζεται τη δουλειά, ότι δηλαδή το αδέρφι του, το ίδιο του το αίμα τον έχει προδώσει και ότι βρισκόταν πίσω από το σχέδιο φυλάκισης του, τα παίρνει στο κρανίο και του δίνει το θρυλικό επιθανάτιο φιλί στο στόμα. Έτσι είναι αυτά, άμα είσαι gangsta μπορείς να φιλήσεις στο στόμα τον αδερφό σου και κανένας δεν θα σε πει ανώμαλο, αιμομίκτη και αδερφή.



The Apartment, του Billy Wilder
με τον Jack Lemon ως C.C. Baxter και την Shirley MacLaine στα νιάτα της ως Fran, the elevator girl

Ζόρικη χρονιά το 1959 για τον C. C. Baxter. Όχι ότι τον χάλασαν οι δύο προαγωγούλες που τσίμπησε, αλλά τι να το κάνεις το μεγάλο γραφείο άμα δεν έχεις που να πας, σπίτι για να κοιμηθείς; Και σα να μην φτάνει αυτό, το αφεντικό του νταραβερίζεται με το elevator girl που αγαπάει και παρ' ότι αυτός ήταν εκεί για να το σώσει όταν προσπάθησε να αυτοκτονήσει, αυτή πάλι στον παπάρα γύρισε. Ευτυχώς για όλους μας όμως, η Fran δεν είναι δα τόσο χαζή, ούτε τυφλή (ασχημομούρης το αφεντικό, αυτά να τα λέμε) και έτσι το 1959 είχε το χάπι έντ που του άξιζε, ένα χάπι έντ όπως μόνο το παλιό Χόλιγουντ ξέρει. Σκάσε και μοίρασε λοιπόν, να παίξουμε καμιά μπιριμπούλα να ξεχαστούμε εμείς που δε μας φώτισε ο θεός να βρούμε τον C. C. Baxter μας.


Velvet Goldmine, του Todd Haynes
με την Toni Collette στο ρόλο της θεάς Mandy Slade και τον Jonathan Rhys Mayer στο ρόλο της "θεάς" Brian Slade

Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1969, η αρχή μιας καινούργια δεκαετίας. Παντού υπήρχε η αίσθηση του μέλλοντος, η αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά. Εκείνο το βράδυ, στο Sombrero Club, η Mandy Slade γνώρισε τον έρωτα της ζωής της και μελλοντικό της σύζυγο, Brian Slade. Στο μεγαλειώδες glam rock δημιούργημα του Todd Haynes, η αρχή της χρονιάς σήμανε επίσης την αρχή ενός μεγάλου, παθιασμένου έρωτα, πασπασλισμένο με στρας και πούπουλα. Τελικά βέβαια ο Brian την κεράτωσε με τον θεόμουρλο και θεόκαυλο Kurt Wild, και το μάθημα που πρέπει να πάρετε όλες από το "Velvet Goldmine" είναι σαφές: άμα ο γκόμενος σας χαλβαδιάζει τον θηλυπρεπή φίλο σας είναι πολύ πιθανό να σας βγει αδερφή και να σας πάει στράφι η χρονιά και ο έρως. 



Forrest Gump, του Robert Zemeckis
με τον Tom Hanks στον ομώνυμο ρόλο και τον Gary Sinise ως Lieutenant Dan

H πρωτοχρονιά του Forrest Gump δεν είχε την ίδια χλίδα με αυτή των Slades. Αντιθέτως, έλαβε χώρα σε ένα παρακμιακό χαμαιτυπείο πλάι στον αγαπητό Lieutenant Dan και δύο πόρνες του ελέους, που εξόργισαν των Dan όταν αποκάλεσαν τον Forrest χαζό. Bros before hoes που λέμε και χαρούμενο το 1972! Highlight η ατάκα της πόρνης του ελέους νούμερο 1: "Don't you just love New Year's? You can start all over! Everybody gets a second chance.." Πιο γλυκανάλατη και από το "Life is a box of chocolates".



Boogie Nights, του Paul Thomas Anderson
με τους Mark Walhberg, William H. Macy, Philip Seymour Hoffman, Julianne Moore, Burt Reynolds και Robert Ridgely ως Dirk, Little Bill, Scotty, Maggie, Jack Horner και Colonel James αντίστοιχα

Πιο επεισοδιακή παραμονή πρωτοχρονιάς EVER! Εκεί στο Χόλιγουντ απ' ότι φαίνεται λατρεύουν τις αλλαγές της δεκαετίας. 1979, δέκα λεπτά πριν την αλλαγή του χρόνου, ο πορνοσκηνοθέτης Jack Horner συζητάει με τον πορνοπαραγωγό Colonel James για το μέλλον της πορνοβιομηχανίας, η milfάρα Maggie δίνει στον Dirk την πρώτη του κόκα και έπειτα ο Scotty εξομολογείται τον έρωτά του στον μαστουρωμένο Dirk, αφού πρώτα πουλήσει λίγο μούρη με το καινούργιο του αυτοκίνητο. Δύο λεπτά απομένουν μέχρι το 1980 και ο Little Bill πιάνει στα πράσα την γυναίκα του να βγάζει τα μάτια της με έναν άλλον άντρα. ΞΑΝΑ. Και έπειτα ακολουθεί αυτό το γαμιστερό μονόπλανο. Όχι και τόσο χαρούμενο 1980 με ένα coming out και τρεις κηδείες.



When Harry Met Sally, του Rob Reiner
με τον Billy Crystal σε μία από τις ελάχιστες εμφανίσεις του ως μη παρουσιαστής των Όσκαρ και την Meg Ryan, ναι, την Meg Ryan!

Κλασσική ιστορία, "φίλοι φίλοι σου γαμώ το καρυοφύλλι". Καθώς παρακολουθεί κανείς το σούπερ ρομαντικό φινάλε του "When Harry Met Sally" και αφού παραβλέψει το μαλλί της Meg Ryan και το γεγονός ότι είναι 30 χρονών γαϊδάρα και φοράει lipgloss, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί το εξής απλό: εσύ έχεις τρέξει ποτέ για ένα γκόμενο ή μια γκόμενα; Κυριολεκτικά ρε παιδί μου, να τρέχεις στους δρόμους για να τον/-ην βρεις, μιας και όλα είναι τόσο κοντά και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μετρό και τα ταξί ποτέ δεν είναι διαθέσιμα (αλήθεια, πότε ήταν αυτή η εποχή που όλοι οι ταρίφες ήταν κατειλημμένοι; ζούσα;). Θα μου πεις, στα 80s δεν είχαν κινητά, τι να έκανε, να της έστελνε γράμμα; Τα λέει ωραία όμως ο Crystal, αν και γενικά άχαρος. Χαρούμενο 1980κάτι!



Rent, του Chris Columbus
με τους Rosario Dawson, Idina Menzel, Tracie Thoms, Wilson Jermaine Heredia, Jesse L. Martin, Anthony Rapp και Adam Pascal, σε ρόλους που δεν χρειάζεται να μάθεις γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να δεις αυτή την ταινία

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1989. Άλλη μια αλλαγή δεκαετίας, αυτή τη φορά στη μετριότατη κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου musical "Rent", από τον Chris Columbus. Παρ' όλ' αυτά, η εφταμελής πρωταγωνιστική παρέα (3 ζευγάρια και ένας μουντρούχος που παρότι είναι το πιο ωραίο γκομενάκι καταλήγει να κρατάει το φανάρι) πέρασε την αλλαγή του χρόνου όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος ονειρεύεται: χαμένη μέσα στο πλήθος, στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ζήλια, ψώρα. H μία ντυμένη Catwoman, ο άλλος ντυμένος Pussy Galore, τα τσούξανε στην Times Square και το επόμενο πρωί γύρισαν σε ένα αμπαρωμένο και άδειο σπίτι. Το 1990 τους βρήκες άστεγους. Ουπς!



Bridget Jones' Diary, της Sharon Maguire
με την Renee Zelweger ως Bridget και τον Colin Firth ως Mark Darcy

Φτάσαμε λοιπόν στην περασμένη δεκαετία. Κάποτε στις αρχές των 00's, η Bridget Jones, μια πιο σπιρτόζα Adele, πέρασε την πρώτη μέρα του χρόνου μαζί με τους γονείς της στο καθιερωμένο "πάρτι" που οργανώνει η μητέρα της κάθε πρωτοχρονιά. Εκεί γνωρίζει τον Mark Darcy, έναν γοητευτικό δικηγόρο, αλλά η πρώτη τους συνάντηση δεν πήγε ιδιαίτερα καλά. Για την ακρίβεια ο Mark  την αποκάλεσε "ακατάσχετα φλύαρη γεροντοκόρη". Not good at all. Πως τα φέρνει όμως η ζωή και ακριβώς ένα χρόνο μετά η Bridget θα τρέχει ξεβράκωτη στο χιονισμένο Λονδίνο αναζητώντας τον στο πλήθος. Φυσικά και τα φτιάχνουνε.



Sex and the City, του Michael Patrick King
με την Sarah Jessica Parker, την Cynthia Nixon και όλο το υπόλοιπο καστ της σειράς σε cameo εμφανίσεις

Τέλη 00s. Η Carrie, στα όρια της κατάθλιψης, αποφάσισε να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μονάχη στο σπίτι. Όταν όμως η φίλη Miranda την παίρνει δακρυσμένη τηλέφωνο, η Carrie σχεδόν διακτινίζεται μέχρι το σπίτι της. Πόσο φιλενάδα είσαι ρε Carrie, γαμώτο! Δύο τα πορίσματα από την καλύτερα-να-μην-γινόσουν-ταινία-ποτέ μεταφορά της θρυλικής σειράς του HBO στην μεγάλη οθόνη: 1ον) Miranda + Carrie = kollitulec 4ever B.F.F.E.A.E.I.T.W.W. 2ον) Πολύ κακή επιλογή καριέρας για τη Jennifer Hudson.


Fruitvale Station, του Ryan Coogler
με τον Michael B. Jordan στο ρόλο του άτυχου Oscar Grant III, τον Chad Michael Murray στο ρόλο του ηλίθιου αστυνομικού που μπέρδεψε το πιστόλι με το taser και κάτι άλλα παιδιά

Την ίδια μέρα που η Carrie και η Miranda επιβεβαίωναν το πόσο φίλες είναι χαιρετίζοντας τα χρόνια που έρχονται και την δεύτερη και τρίτη ταινία με τις περιπέτειες τους, ο Oscar Grant ο τρίτος δεν περνούσε τόσο όμορφα. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, το "Fruitvale Station" του Ryan Coogle αφηγείται με τον πιο δακρύβρεχτο τρόπο την τελευταία μέρα ζωής του Grant o οποίος έχασε τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού ανήμερα Πρωτοχρονιάς το 2009. Αν λοιπόν παραμονή Πρωτοχρονιάς νιώθεις ότι περνάς την χειρότερη μέρα στη ζωή σου επειδή ο Άι Βασίλης σου έφερε λάθος δώρο και δεν σου έπεσε και το φλουρί στη βασιλόπιτα, σκέψου το ξανά. Υπάρχουν και χειρότερα.



A month in Thailand, του Paul Negoescu
με τον Andrei Mateiu ως Radu, την Ioana Anastasia Andon ως Adina και την Sinziana Nicola ως Nadia

Πέρυσι τέτοια μέρα, ο Radu αποφάσισε ότι δεν μπορεί να είναι πλέον το αγόρι της Adina. Ο Radu θέλει μια κοπέλα απρόβλεπτη και γοητευτική, μια κοπέλα που να της αρέσει να ταξιδεύει, να κάνει όνειρα όπως κι αυτός και να τα πραγματοποιεί. Μια κοπέλα σαν τη Nadia, την πρώην του, που την είχε παρατήσει πριν καιρό επειδή... βαρέθηκε. Το 2012 όμως ήταν η χρονιά της "δεύτερης ευκαιρίας" και έτσι, μετά από μια ολονύχτια αναζήτηση από club σε club, ο Radu βρίσκει τη Nadia και την κάνει πάλι δικιά του. Εγώ πάντως το κόβω το χέρι μου ότι το 2013 θα τους βρει πάλι χωρισμένους, φαινόταν αυτός ο Radu, δεν ήξερε τι του γινόταν και τι ήθελε.


Κάποιος μου είπε ότι και το "Αν..." είχε πρωτοχρονιά. Απαξίωσα. Χαρούμενο 2013 να έχουμε ε! Τα λέμε του χρόνου!

3 σχόλια:

  1. Κυνικός με κάμποσες δόσεις αλήθειας όπως πάντα! Καλή χρονιά. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ, έτσι δεν πρέπει; Καλή χρονιά και καλή παραμονή πρωτοχρονιάς πάνω απ' όλα, να δούμε που θα μας ξεβράσει η νύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να σαι καλά για το κινηματογραφικό τάξίδι που μας προσέφερες!! Αλλά η δική μου πρωτοχρονιά ήταν καλύτερη από όλες αυτές!! χαχαχαχαχαχα!!!! καλή χρονιά!! Φέτος περισσότερα χαμόγελα, περισσότερες αγκαλιές και φυσικά υγεία!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή